Sidor

måndag 9 december 2013

Osmart ostkaka?



En gång om året brukar jag göra Hälsingeostkaka - den skiljer sig från småländsk dito genom att den enbart består av ostmassa som gräddas i vattenbad (samt en liten mängd mjöl). Ost är ju inte det klimatsmartaste man kan äta (enligt livsmedelsverkets miljösmarta kostråd  släpper ost ut 10-15 kg CO2/kg vilket är mer än fläskkött, men bara ca hälften mot nötkött) och när man gör ostkaka blir det rätt tydligt varför. Man utgår nämligen från 10 liter mjölk, löper den, silar av och gräddar sen i ugnen - och kvar blir ungefär en liter! Snopet lite första gången man gör det!

För att öka utbytet något har jag börjat koka messmör av vasslen. Då tar man helt enkelt vätskan man silar av (ca 8-9 liter) och kokar den tills den har krympt ned till en tiondel, blivit brun och lite trögflytande (rör ofta på slutet så det inte bränns fast). Sedan gäller det att röra under kylningen - annars blir det kristaller i. Om man gillar det kan man röra ned lite grädde och vaniljsocker i slutet. Det tar ca 7-8 timmar totalt sett. Jag räknade ut att det går åt ca 12 kWh el i processen. Inte jättefarligt egentligen - särskilt inte om man har miljömärkt el (ok, jag vet att man inte kan räkna så egentligen). Hur som helst är det nog inte energianvändningen som är den stora miljöboven här - det är mjölkproduktionen helt klart. 

Miljösmart eller inte, gott är det i alla fall! Och en gång om året kan man nog unna sig nästan vad som helst (förutom jätteräkor och ål och säkert någon mer helt oacceptabel föda)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar